Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Λίγα λόγια για το πότε και που πρωτοεμφανίστηκε η νόσος. Μάθαμε τελικά από που προήλθε ο ιός;

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 είχαν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις ανεξήγητης ανοσοκαταστολής στις βιομηχανικές χώρες. Φαίνεται ότι το AIDS είχε "κτυπήσει" και πριν το 1981 στις δεκαετίες του '70 ή και του '60 ακόμα. Στον άνθρωπο βρέθηκαν αντισώματα του AIDS σε δείγματα αίματος του 1959. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Lancet το σύνδρομο υπάρχει από το 1954 τουλάχιστον. Αυτό αποκαλύφθηκε από την επανεξέταση οργάνων ενός 25χρονου ναύτη, ο οποίος πέθανε το 1959 από μια "μυστηριώδη" ασθένεια. Τα όργανα του ναύτη είχαν φυλαχτεί γιατί η ασθένεια που τον οδήγησε στο θάνατο ήταν άγνωστη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ο ναύτης εκείνος έπασχε από AIDS και θα έπρεπε να έχει μολυνθεί τουλάχιστον 5 χρόνια νωρίτερα, δηλ. το 1954. Μετά το 1978, οι σποραδικές περιπτώσεις πλήθυναν, μέχρι που τον Ιούνιο του 1981, μια σύντομη αναφορά από Αμερικανούς γιατρούς, περιέγραψε 5 περιπτώσεις πνευμονίας από το μικρόβιο Pneumocystis Carinii σε ομοφυλόφιλους του Los Angeles που προηγουμένως ήταν υγιείς. Η Pneumocystis Carinii είναι ένα μικρόβιο που ενώ σε άτομα με φυσιολογική άμυνα δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, σε άτομα με μειωμένη άμυνα και ανοσία προκαλεί σοβαρές πνευμονίες, συχνά θανατηφόρες. Σχεδόν ταυτόχρονα, δημοσιεύτηκαν ανάλογα περιστατικά με κοινό χαρακτηριστικό τους την πτώση της ανοσίας του οργανισμού. Ηταν φανερό ότι ένα "μυστηριώδες" σύνδρομο", με κλινικές εκδηλώσεις που μέχρι τότε σπάνιζαν, άρχιζε να διαδίδεται επικίνδυνα μεταξύ των ομοφυλοφίλων. Τον Μάιο του 1983, πρώτος ο Γάλλος Montagnier και οι συνεργάτες του, ανακοίνωναν την απομόνωση του νέου ιού σε ένα ασθενή με λεμφαδενοπάθεια στο Παρίσι.

Η αρχική πηγή του ιού φαίνεται πάντως από νεώτερα δεδομένα, ότι είναι ο χιμπαντζής.

Αυτό, ανακοινώθηκε στο τελευταίο (VI) Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς. Ο χιμπαντζής του είδους Pan Troglodytes Troglodytes, βρέθηκε στη Δυτική Ισημερινή Αφρική, στη περιοχή δηλαδή που αναγνωρίστηκε η πρώτη περίπτωση AIDS. Η ερευνήτρια Beatrice Hahn, MD, του Πανεπιστημίου της Alabama στο Birmingham, είπε ότι ο ιός πιθανόν μεταπήδησε στον άνθρωπο τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ή στις αρχές του ‘50, σαν αποτέλεσμα της ευρείας βρώσης τέτοιου κρέατος από τους ανθρώπους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο HIV-1 μεταδόθηκε στον άνθρωπο όταν κυνηγοί εκτέθηκαν στο μολυσμένο αίμα.
Ενώ ο HIV είναι σχετικά νέος ιός για τον άνθρωπο, οι χιμπαντζήδες, θεωρείται ότι μεταφέρουν τη δικιά τους ποικιλλία ιού – τον SIVcpv – για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, χωρίς όμως να νοσούν.

Από τη στιγμή που οι χιμπαντζήδες είναι γενετικά παρόμοιοι κατά το 98% με τους ανθρώπους, λέμε ότι εφ’ όσον βρούμε για ποιό λόγο οι μαϊμούδες αυτές δεν εμφανίζουν τη νόσο, μπορεί να βοηθηθούμε στην εύρεση του εμβολίου.

8 σχόλια:

Sofia είπε...

Δεν ήξερα καθόλου την ιστορία του AIDS και πραγματικά εντυπωσιάστηκα...και για όλα αυτα φταίνε οι κυνηγοί!!!!! για άλλη μία φορά εμείς το προκαλέσαμε!!

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ είπε...

Έχω ακούσει πως σύμφωνα με έρευνες οι ετεροφυλόφοιλοι άντρες κοινώς (στρέιτ) δεν μολύνονται ποτέ απο τον ιό.Η πιθανότητα για έναν στρέιτ και υγειή άνδρα που κάνει one night stand χωρίς προφυλακτικό με γυναίκα η οποία δεν έχει σχέση με ναρκωτικά ή πορνεία ή πιθανότητα να κολλήσει είναι 1 στα 5 εκατομμύρια.Άν στην περίπτωση αυτή φορέσει προφυλακτικό είναι 1 στα 50 εκατομμύρια.
Για την σύγκριση....οι πιθανότητες να τον χτυπήσει κεραυνός είναι 1 στις 700.000!!!

Φαίη είπε...

Ήμουν ενήμερη σχετικα με το πως ξεκίνησε ο ιός του HIV αλλά δεν γνώριζα όλες αυτές τις πληροφορίες!!!Αυτό που με προβληματίζει όμως ειναι αν και οι χιμπατζίδες ηταν ομοφυλόφιλοι!!!????

filippos είπε...

Yparei kai mia fylh sthn asia h opoia den prosvaletai apo to aids symfwna me ena arthro pou eixa diavasei.Einai thema dna,twra vevaia to na prospathhsoume na tropopoihsoume to dna mas einai sa na paristanoume to theo kai mporei ayto na mas erthei boumerang(oxi apo to theo alla apo tous ypervolikous peiramatismous)

ευη είπε...

η δημιουργος της σελιδας δείχνει την ανωριμοτητα των νέων ανθρώπων ως προς το aids και προσπαθεί με τα καυστικα σχόλια της, να τους "ταρακουνήσει", να τους ενημερώσει, να τους προβληματίσει. δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την μη χρήση προφυλάξεων (υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε οποιαδήποτε αστεία δικαιολογία). ειναι στο χέρι μας να προστατευσουμε την υγεία μας αντιμετωπίζοντας το θέμα πιο σοβαρά.

mpompos είπε...

Χμ!Από τους χιμπατζίδες ε? Δεν το ήξερα.. Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται να σχολιάσω όμως είναι ότι ο άνθρωπος σε αντίθεση με τους χιμπατζίδες μπορεί να προφυλαχτεί.Γιατί δεν το κάνει...μα γιατί απ'ότι φαίνεται μοιάζουμε πάρα πολύ!Και τους δύο μας κυριαρχούν τα ζωώδη ένστικτα..Πού χρόνος για σκέψη!

antonis είπε...

ίντερεστιγκ η ιστορική αναδρομή

george είπε...

Μακάρι...αμάν και πότε να βρεθεί το φάρμακο. Για όλα φταίει ο συμπαθής χιμπατζής; Καλύτερα οι "πολιτισμένοι" κυνηγοί να μην τον είχαν ενοχλήσει ποτέ!!!